En luft-vattenvärmepump är en energieffektiv lösning för uppvärmning av bostäder och byggnader. Funktion baseras på principen om att utnyttja energin från luften för att producera värme till ett vattenburet värmesystem.
Processen börjar med att värmepumpen, med hjälp av en fläkt som drar in luften genom en värmepumpsenhet, utvinner värmeenergi från utomhusluften. Den utvunna värmen överförs till ett köldmedium, vilket vanligtvis är en vätska som kyls ner av luften. Det får köldmediet att avdunsta och bli en gas och den avdunstade gasen komprimeras då av en kompressor. Då ökar temperaturen och trycket på gasen avsevärt.
Den högtempererade gasen cirkulerar genom en värmeväxlare där den överför sin värme till vattnet i det vattenbaserade värmesystemet. Vattnet värms upp och kan sedan användas för att värma upp huset och för att producera varmvatten. Efter att ha överfört värmen till vattnet kondenserar gasen tillbaka till vätskeform när den kyls av av utomhusluften i en annan del av värmepumpen.
Den nedkylda gasen går nu tillbaka till början av processen för att återigen absorbera värme från luften – och cykeln fortsätter.
Genom den här processen kan en luft-vattenvärmepump producera betydligt mer värmeenergi än den elektriska energi som förbrukas, vilket leder till en effektiv och miljövänlig värmelösning med låga driftskostnader.